Moxa

Wat is moxa?

Moxa therapie, een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze, is een ander benaming voor het bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en staat bekend om haar verwarmende werking. Het kruid kan op verschillende manieren worden toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid worden geplaatst, een sigaar van moxa kan boven de huid of tegen een acupunctuurnaald gehouden worden of een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen wordt geplaatst om het lichaam te verwarmen. 

Hoe en bij welke klachten wordt moxa toegepast?

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Moxa therapie kan helpen bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen. Moxa therapie heeft nog een andere belangrijke toepassing, namelijk bij de vaststelling van een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Dit blijkt het meest succesvol in de periode van de zwangerschap tussen de 33ste en 36ste zwangerschapsweek.

Moxa bij stuitligging

Volgense de Traditionele Chines Geneeswijze (TCG) ontstaat er een verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken wanneer Blaas 67 (ofwel Zhi Yin) wordt verwarmt. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij (of zij) draaien. 

Bij stuitligging wordt er met een moxastick het punt Bl67 verwarmt aan de buitenzijde van de kleine teen, dit gedurende 5 minuten afwisellend links en rechts en dit gedurende 20 minuten. 

Hoeveel behandelingen

Afhankelijke van de klachten komen de meeste mensen minstens een drietal keer.

Deze kan dan aangevuld worden met een periodieke terugkeer.

Tarieven

Een behandling kost 55,- 

Afhankelijk van jou mutualiteit of verzekering is er telkens een tussenkomst van 10,-